Η οικονομική κρίση περνά από την διατροφή μας

Νιώθω πώς οι μητέρες της προηγούμενης γεννιάς, μας ταϊζαν (και ακόμα μας ταϊζουν) με υπό αμφισβήτηση τροφές για διάφορους λόγους, τους οποίους παραθέτω παρακάτω:

  1. έλλειψη απαραίτητων γνώσεων γύρω από βασικά θέματα υγιεινής διατροφής,
  2. ευκολία να πασάρουν στα παιδιά τους ό,τι έβλεπαν/βλέπουν στα ράφια των super markets,
  3. αδυναμία να ερμηνεύσουν τις σύνθετες ετικέτες στα διάφορα προϊόντα (βλέπε συστατικά),
  4. απουσία κριτικής ικανότητας, λόγω έλλειψης βασικών επιστημονικών γνώσεων,
  5. αθωότητα τις οποίες διακατέχει, ότι «για να τα πουλάνε, σημαίνει πώς είναι καλά»,
  6. τιμή, δηλαδή «το φθηνό δε σημαίνει πώς είναι και κακό»,
  7. γεύση, δηλαδή ότι το αλάτι ή η ζάχαρη νοστιμίζουν και δεν κάνουν κακό στην υγεία.

Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά εκτεταμμένο στη χώρα μας και οι συνέπειές του στην υγεία μας, καταστροφικές. Από την μία, η οικονομική στενότητα που χαρακτηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια και από την άλλη, η απουσία γνώσεων σε θέματα διατροφής και υγείας αλλά και η αδιαφορία για ενημέρωση, μπορούν να κοστίσουν ακριβά στην υγεία του παιδιού, του εφήβου και του ενήλικα.

Βιώνοντας την οικονομική κρίση στο πετσί μου, παρακολουθώ με ανοιχτό το στόμα τον τρόπο που οι γονείς μου, για παράδειγμα, επιλέγουν να διατραφούν. Κάθε φορά που επιστρέφουν από το super market (μία στο τόσο πλέον), βλέπω προϊόντα «άχρηστα» να βγαίνουν από τις σακούλες για να μπούν στα ράφια ή στο ψυγείο. Είναι αυτό που ονομάζω «πλάστική τροφή» ή άδειες (κούφιες) τροφές. Εκείνοι βεβαίως, παρά τις πολλαπλές μου προσπάθειες να τους αφυπνίσω σε θέματα διατροφής, συνεχίζουν αυτά που έκαναν, απερίσπαστα.

Είναι πολύ δύσκολο να τους μετατοπίσω σε έναν πιό υγιή τρόπο σκέψης σε ό,τι αφορά την επιλογή των τροφών τους, καθώς και οι δύο όχι μόνο ενοχλούνται όταν τους κάνω εγώ υποδείξεις (κοινώς, έλα παππούλη να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου), αλλά προσπαθούν να με συνεφέρουν από τον τρόπο που εγώ (μετά από πολύ κόπο, μεράκι, υπομονή, διάβασμα) έχω διαλέξει να τρέφομαι.

Επειδή λοιπόν δεν είμαι πολεμοχαρής, δεν υπερασπίζομαι πιά με ζήλο τις τροφές που τρώω, ούτε κριτικάρω τις δικές τους τροφές. Αποδέχομαι ότι υπάρχει ελευθερία λόγου και έκφρασης και όσο και αν με πληγώνει να τους βλέπω να αδιαφορούν για την υγεία τους, δεν μπορώ να πηγαίνω κόντρα στα θέλω τους και στον τρόπο που έχουν μάθει να ζούν.

Κάποιες φορές μάλιστα μου έλεγαν «εδώ ο κόσμος καίγεται, θα κάτσω να διαβάσω τα συστατικά στο τάδε τρόφιμο?» ή «όταν πεινάω, θέλω απλά να φάω κάτι , χωρίς να ζοριστώ». Ναί, ο κόσμος όντως καίγεται, με αυτή την κρισάρα που βιώνουμε, αλλά τουλάχιστον γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε πιό ευχάριστη και πιό υγιή τη διαμονή μας σε αυτό τον κόσμο?

   Η ελάχιστη ευθύνη πρός τον εαυτό μας, είναι να εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με χρήσιμες και ωφέλιμες ουσίες, ώστε να περιορίσουμε τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε, να δυναμώσουμε το σύστημά μας για καλύτερη αντιμετώπιση των στρεσογόνων καταστάσεων της καθημερινής ζωής, αλλά και να ομορφύνουμε για να φτιάξει και λίγο το κέφι μας!

Καλή διατροφή, λοιπόν, σημαίνει τρία βασικά πράγματα, κατ’ εμέ:

  • πρόληψη ασθενειών
  • ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • ομορφιά

Ποιός λοιπόν ο λόγος να ΜΗ διαλέγω να τρέφομαι σωστά, όσο μπορώ και όπου μπορώ? Ακριβώς επειδή σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, είναι δύσκολο να αποκαταστήσει κανείς την υγεία του, φροντίζει από πρίν να παρέχει στον οργανισμό του εκείνες τις τροφές που τον ενδυναμώνουν και τον προασπίζουν. Θεωρώ πώς οι καλές τροφές λειτουργούν σαν φάρμακο. Θωρακίζουν την υγεία και χαρίζουν χρόνια.

NutritionImage

Είναι λογικό λοιπόν, ελλέιψει ενημέρωσης και προσωπικού ενδιαφέροντος, να καταφεύγει ο μέσος άνθρωπος σε προϊόντα βλαβερά για την υγεία του. Αλλοτε επειδή είναι φθηνά και προσιτά, άλλοτε επειδή είναι νόστιμα και μπορούν να φαγωθούν γρήγορα (ή να μαγειρευτούν εύκολα). Τέτοια προϊόντα είναι συνήθως τα κατεψυγμένα κρέατα (κάτι σνίτσελ σαν σόλες παπουτσιών), τα κατεψυγμένα σφολιατοειδή και πίτσες (ζεστά τυροπιτάκια στο πί και φί), έτοιμα σφολιατοειδή από φούρνους και καφετέριες, ντόνατς (σε όλα τα χρώματα και όλα τα αρώματα-κυριολεκτικά-), πιτόγυρα, σάντουιτς, δημητριακά με μισό κιλό ζάχαρη (που διαφημίζονται για παιδιά, αλλά τα τρώνε και οι μεγάλοι γιατί είναι νόστιμα), διάφορες σώς και σάλτσες έτοιμες σε βαζάκια (γεμάτες συντηρητικά), γαλακτοκομικά με full λιπαρά, μαρμελάδες-σοκολάτες-αναψυκτικά με άπειρη ζάχαρη, κράκερς με άπειρο αλάτι και η λίστα..συνεχίζεται..

Ακόμα και αν μας διευκολύνουν οι εύκολες λύσεις, πρέπει να αντισταθούμε και να προτιμήσουμε υγιεινά φαγητά, από τα οποία θα επωφεληθούμε και θα επενδύσουμε στην καλή μας υγεία. Τα φαγητά δεν περνάνε απλώς από το στομάχι μας, διασπώνται και απορροφούνται μέσα μας ένα σωρό ουσίες τους. Κανείς από εμάς δεν θα επιθυμούσε να βάζει κακής ποιότητας καύσιμο στο όχημά του, καθώς η απλή λογική λέει πώς η πιθανότητα να χαλάσει είναι αυξημένη. Αντίστοιχα, δεν είναι σωστό να χορταίνουμε με φαγητά πνιγμένα στη λευκή ανεπεξέργαστη ζάχαρη ή το αλάτι, στα δεκάδες συντηρητικά, στις χρωστικές, στις τεχνικές αρωματικές ύλες, στα διογκωτικά μέσα και τα Ε. Και αυτά είναι μόνο ένα δείγμα του τί μας αφήνουν μέσα μας τα ετοιματζίδικα τρόφιμα.

Ας επιλέγουμε λοιπόν τροφές όσο πιό φυσικές γίνεται. Αν μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργούμε μόνοι μας την τροφή μας, αυτό θα σήμαινε μία ευχάριστη επανάσταση. Αν ακόμη, υπήρχε η δυνατότητα να μπορούμε να διατραφούμε αποκλειστικά με βιολογικα-οργανικά προϊόντα, θα επενδύαμε σοβαρά στην υγεία μας (βέβαια, ολοι γνωρίζουμε πόσο ακριβά στοιχίζουν, δυστυχώς).

Μπορούμε όμως να κάνουμε αυτό που εφαρμόζω την τελευταία διετία. Διαλέγω προσεκτικά το τί θα φάω, διαβάζω πρώτα τα συστατικά, γνωρίζω ποιές είναι οι βλαβερές ουσίες και τις αποφεύγω.  Αξιοποιώ τα όσπρια, καθώς είναι οι βασιλιάδες της φυτικής πρωτεϊνης και μπορώ να αντικαθιστώ και το κρέας με κατάλληλους συνδυασμούς όσπριων-λαχανικών-ξηρών καρπών. Εκτιμώ την αξία των προϊόντων με αλεύρι Ζέας και την αποφυγή της γλουτένης. Αποφεύγω τα αναψυκτικά και προτιμώ το τσάι ή το χαμομήλι. Ικανοποιώ την ανάγκη μου για γλυκό, με αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα. Αυτές μου οι επιλογές έχουν βελτιώσει την σωματική και ψυχική μου υγεία, παρά την οικονομική κρίση και την επίμονη ανεργία, μου δημιουργούν κίνητρο για μιά ζωή καλύτερη και με γεμίζουν αισιοδοξία. Είναι στο δικό μας χέρι τελικά το πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την κρίση, υπέρ μας ή κατά μας, it’s up to us.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.