Ελευθερώστε την όρκα Lolita!

Οκτώ Αυγούστου του 1970. Η μέρα που αποκόπηκε βίαια από την μητέρα της η τότε μόλις 4 ετών θηλυκή φάλαινα όρκα (Tokitae, νύν Lolita) στο κανάλι Puget της Βορειοδυτικής ακτής της Ουάσινγκτον. Από εκεί μεταφέρθηκε και «αδειάστηκε» σε μία μικρή τσιμεντένια δεξαμενή ενός ενυδρείου στο Μαϊάμι (Miami Seaquarium), διαστάσεων 10,6 επί 24 μέτρα και βάθους μόλις 6 μέτρων. Η Lolita ζεί ακόμα εκεί, 45 χρόνια μετά.

mm

Εικόνα 1. Η φάλαινα όρκα Lolita, μόνη, στη μικρή δεξαμενή που ζεί. Πηγή www.thedodo.com.

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε μεταφερθεί στην ίδια δεξαμενή μία άλλη φάλαινα όρκα, ο Hugo. Τα δύο θηλαστικά έμελε να ζήσουν μαζί για δέκα περίπου χρόνια, με τον Hugo να πεθαίνει στις 4 Μαρτίου του 1980. Το Miami Seaquarium τα χρησιμοποιούσε ώς την κύρια ατραξιόν για το κοινό, αναγκάζοντάς τα να εργάζονται σκληρά επτά ημέρες την εβδομάδα, ψυχαγογώντας τους θεατές με τα γυμνάσια στα οποία επιδίδονταν, εκτειθέμενα διαρκώς σε μουσική που ήταν στην διαπασών, συνθήκες στις οποίες υπέφεραν.

nn.jpg

Εικόνα 2. Η Lolita σε επίδειξη στο Miami Seaquarium. Πηγή Wikipedia.

Αν και ζευγάρωσαν πολλές φορές, ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν απογόνους. Ο Hugo δεν μπορούσε να διαχειριστεί την αιχμαλωσία του και χτυπώντας συχνά αλλεπάλληλες φορές το κεφάλι του στους τσιμεντένιους τοίχους της δεξαμενής (κάτι που οι ειδικοί θεωρούν πράξη αυτοκτονίας) προκάλεσε ανεύρυσμα στον εγκέφαλό του, μέχρι που τέλειωσε η ζωή του.

bb.jpg

Εικόνα 3. Η φάλαινα όρκα Hugo σε show, στο Miami Seaquarium.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συχνά προσπάθειες για την απελευθέρωσή της Lolita και την επιστροφή της στο φυσικό της περιβάλλον, αλλά οι ακτιβιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια του νόμου. Πολλές ομάδες προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων όπως η PETA, ALDF και άλλες, καθώς και απλοί πολίτες, αγωνίζονται ακόμα για τον τερματισμό της αιχμαλωσίας της, χωρίς ώς τώρα να τα έχουν καταφέρει.

vv.jpg

Εικόνα 4. Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία απλών πολιτών, καθώς και ακτιβιστών για την απελευθέρωση της Lolita, στις 24 Αυγούστου του 2013.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σημαντική και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πιό γνωστή την ομάδα Free Lolita the Orca! στο Facebook ή την σελίδα της http://savelolita.org/the-plan , όπου προτείνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης και ομαλής επανένταξης της 49χρονης πλέον Lolita στον ωκεανό, καθώς η 85χρονη μητέρα της και όλη της η οικογένεια (που τα μέλη της θεωρούνται προστατευόμενα είδη και οι επιστήμονες γνωρίζουν την ακριβή τους θέση) ζεί και την περιμένει.

cc

Εικόνα 5. Το προτεινόμενο ολοκληρωμένο σχέδιο επιστροφής της Lolita, σύμφωνα με το site http://savelolita.org/the-plan.

Ας ελπίσουμε η Lolita να αντέξει και πολύ σύντομα να κερδηθούν οι δικαστικοί αγώνες ώστε να επιστρέψει σώα στο «σπίτι» της, καθώς της στερούν επί 45 ολόκληρα χρόνια όχι μόνο το φυσικό της οικοσύστημα, αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμά της, την ελευθερία της!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.