Εκπαιδευτικό συστημα Ελλάδας – Εφηβική ηλικία (1-0)

Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι σημαίνει αλήθεια να είσαι καλός μαθητής;  Αυτό μετράει στη σημερινή εποχή;  Δεν μετράει να κάνεις αυτό που αγαπάς; Για να δώσεις πανελλήνιες σε αυτό το σαθρό εκπαιδευτικό σύστημα θες πολλά λεφτά. Λεφτά πολλά, υπερβολικό άγχος, κούραση, διάβασμα μέχρι αργά τα ξημερώματα…και όλα αυτά γιατί; Αξίζει αλήθεια να βλέπει κανείς τους γονείς του να κάνουν δυο και τρεις δουλειές και να ξοδεύουν ολόκληρες περιουσίες για να δώσεις εν τέλει πανελλήνιες και να περάσεις σε μια σχολή. Γιατί; Μήπως θα περάσεις σε κάποια σχολή που θέλεις; Δεν το καθορίζεις εσύ αυτό. Τα μόρια που θα βγάλεις στο τέλος όταν δώσεις πανελλήνιες θα το καθορίζουν…ή ακόμα καλύτερα θα καθορίσουν ολόκληρη τη ζωή σου…

Είναι γενονός αναμφισβήτητο πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι σάπιο. Ο τρόπος εξέτασης των περισσότερων μαθημάτων δεν είναι τίποτα άλλο από στείρα αποστήθιση μερικών ή μάλλον αρκετών σελίδων. Η παπαγαλία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μισούν το σχολείο και να μην μαθαίνουν ουσιαστικά πράγματα. Έτσι παραγκωνίζονται η ευφυια και τα ταλέντα του παιδιού. Για παράδειγμα ένα μάθημα όπως η Ιστορία διδάσκεται με εντελώς λανθασμένο τρόπο κατ ΄ εμέ και γι΄ αυτό το λόγο πάρα πολλά παιδιά δεν έχουν καν τις στοιχειώδεις γνώσεις της Ελληνικής Ιστορίας μόλις τελειώσουν το σχολείο.  Θεωρώ τουλάχιστον αφελές το να προσπαθεί κανείς να διδάξει ιστορία σε παιδιά διαβάζοντας κάποιες σελίδες και απαιτώντας από τα παιδιά να τις αποστηθίσουν. Θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα κάθε καθηγητής να ωθεί τα παιδιά να μάθουν ιστορία μέσα από ομαδικές εργασίες που θα κάνουν τα παιδιά να προβληματιστούν για τα ιστορικά γεγονότα ή τον πολιτισμό κάθε λαού. Ή διάφορα ιστορικά ντοκιμαντέρ, τα οποία θα μπορούσαν να προβάλλονται μέσα στις σχολικές τάξεις, ίσως να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μαθητών  και δουν την ιστορία μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Θεωρώ πως το σχολείο πρέπει να βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν  τον εαυτό τους  και να δουν τι πραγματικά ταιριάζει περισσότερο στο χαρακτήρα και τα ταλέντα τους. Και σίγουρα από ένα τεστ ή από ένα διαγώνισμα δεν μπορείς να καταλάβεις τα ταλέντα ή τις επιμέρους κλίσεις  ενός μαθητή. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρει κανείς το παράδειγμα της Φιλανδίας η οποία αποτελεί πρότυπο εκπαιδευτικού συστήματος. Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Φιλανδίας πολλές. Ένα χαρακτηριστικό του ελληνικού συστήματος που οι Φινλανδοί εκπαιδευτικοί απορρίπτουν είναι οι συνεχείς εξετάσεις. Στην Ελλάδα οι μαθητές γράφουν συνεχώς τεστ από την Γ’ Δημοτικού, ενώ η εμμονή με τις εξετάσεις φτάνει στο απόγειό της στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Το μοντέλο της Φιλανδίας κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση και καθηγητές και δάσκαλοι σπάνια βάζουν τεστ γιατί, όπως  δηλώνουν, η φιλοσοφία τους είναι: «Μαθαίνουμε, δεν εξεταζόμαστε». Επιπλέον το εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας προστατεύει τους μαθητές από την αποτυχία και έτσι οι μαθητές έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως το φροντιστήριο εκεί είναι άγνωστη λέξη, όπως και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ ο αριθμός των εργασιών για το σπίτι είναι πάντα πολύ περιορισμένος και κανένα παιδί δεν θα αφιερώνει γι’ αυτές περισσότερο από μισή ώρα. Τέλος το εκπαιδευτικό τους  σύστημα είναι σταθερό, δεν αλλάζει όποτε έχουμε νέα κυβέρνηση ή νέο υπουργό, όπως στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας παρουσιάσω δυο μαρτυρίες  μαθητών που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες φέτος.

Ο Πέτρος και η Μαρία τελειώνουν την Τρίτη λυκείου. Ο πρώτος έχει κλίση στα μαθηματικά και την ηλεκτρική κιθάρα, ενώ η δεύτερη αγαπά την ποίηση του Μαγιακόφσκι και την Δημουλά. Ο Πέτρος στοχεύει σε τμήματα μαθηματικών και φυσικής ανά την Ελλάδα αλλά φοβάται για το πως θα τα πάει στη Φυσική  Κατεύθυνσης όμως σε γενικές γραμμές είναι αρκετά αισιόδοξος παρά το άγχος που παραδέχεται ότι περνά από την έναρξη του  σχολικού έτους. «Έχω αρκετό  άγχος όταν σκέφτομαι ότι κρίνονται πολλά από ένα διαγώνισμα. Δεν πιστεύω όμως ότι μια αποτυχία στις πανελλήνιες θα φέρει και το τέλος του κόσμου, έχω βάλει στόχους αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα για να ασχοληθώ στη ζωή μου, όπως είναι η μουσική. Δεν πιστεύω πως οι πανελλήνιες είναι ένα αξιοκρατικό μέσο για να εισαχθείς στο πανεπιστήμιο, ευνοεί τους παπαγάλους και αυτούς που έχουν τα λεφτά να πάνε στα καλύτερα φροντιστήρια».

Η Μαρία πιστεύει πως όσο λιγότερα πτυχία έχεις, τόσο πιο εύκολα βρίσκεις δουλειά. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσει να πιάσει τη υψηλή βάση του τμήματος ξένων γλωσσών, μετάφρασης και διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου ή να εισαχθεί σε κάποιο παιδαγωγικό τμήμα επειδή αγαπά πολύ τα παιδιά.« Γενικά δεν είχα ποτέ άγχος αλλά τώρα που πλησιάζει ο καιρός για να δώσουμε έπαθα τενοντίτιδα από το γράψιμο, μου προέκυψαν αλλεργίες και άλλα διάφορα. Στην αρχή της χρονιάς δεν ήθελα να πάω φροντιστήριο αλλά αν δεν το έκανα θα πάλευα ακόμη με σημειώσεις που δεν θα ήξερα πως να τις χρησιμοποιήσω. Έχω συμμαθητές που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα μαθήματα του φροντιστηρίου, οπότε προσπάθησαν να διαβάσουν μόνοι τους. Αν δεν περάσω στις πρώτες μου επιλογές δεν θα επιχειρήσω να ξαναδώσω, ακόμη δηλαδή και να περάσω και να πάρω το πτυχίο μου δεν θέλω να ακολουθήσω τον κλάδο που σπούδασα επαγγελματικά. Δεν θέλω όμως να φύγω στο εξωτερικό, πιστεύω πως πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την κατάσταση αυτής της χώρας μένοντας και παλεύοντας εδώ.

   Για να αλλάξει λοιπόν αυτή η πραγματικότητα, θα πρέπει να αλλάξει αυτό το σαθρό εκπαιδευτικό σύστημα. Επιβάλλεται να καταργηθούν οι πανελλήνιες! Όλοι το ξέρουμε αυτό. Και αν δίνετε αύριο πανελλήνιες παιδιά μια συμβουλή έχω να σας δώσω μόνο….Κλάιν ! Και στην τελική αν δεν περάσεις σε κάποια σχολή δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, δεν θα καθορίσει αυτό τη ζωή σου, πίστεψέ με. Η ζωή δεν τελειώνει με μια  «αποτυχία». Thats all folks!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: Λευκοθέα Κρ.

161113735.0.jpg

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.