Πως επηρεάζουν τα πλαστικά σκουπίδια το θαλάσσιο περιβάλλον και εμάς?

Τα πλαστικά σκουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα, αποτελούν βασική παράμετρο της ρύπανσής της. Το 70% καταβυθίζεται στον βυθό της, ενώ το 15% επιπλέει στην επιφάνειά της και το υπόλοιπο 15% ξεβράζεται στις ακτές.

μολυνση της ακτης.jpg

Οι 7 στις 10 χελώνες καρέτα-καρέτα έχουν καταπιεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους μία πλαστική σακούλα, παιρνώντας την για μέδουσα, που είναι η φυσική τους τροφή. Αυτό, προκαλεί ασφυξία και οδηγεί στον θάνατο του ζώου. Ταυτόχρονα, τα επιπλέοντα πλαστικά σκουπίδια στην επιφάνεια της θάλασσας ξεγελούν και τα πουλιά, καθώς και εκείνα νομίζουν πως πρόκειται για τροφή και έχουν συνήθως την ίδια κατάληξη με τις χελώνες. Τα θαλάσσια όμως είδη που πέφτουν θύματα των σκουπιδιών στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν σταματούν εδώ. Η λίστα συνεχώς μεγαλώνει.

πλαστικα στη θαλασσα.jpg

Τουλάχιστον 450 χρόνια χρειάζονται για να αποσυνθεθεί πλήρως το πλαστικό και -μέσα στη θάλασσα- διασπάται σε πολύ πολύ μικρά μέρη, τα λεγόμενα μικροπλαστικά.

Τα μικροπλαστικά που κινούνται αυθόρμητα και ελεύθερα μέσα στο θαλασσινό νερό, αποτελoύν μέρος της τροφής των ψαριών και άλλων ασπόνδυλων θαλάσσιων οργανισμών. Η κατάποσή τους επιβαρύνει πάρα πολύ τον οργανισμό των ψαριών, καθώς οδηγούνται στο κυκλοφορικό τους σύστημα και μεταβολίζονται στο συκώτι τους. Κάτι που είναι καταστρεπτικό για την υγεία τους.

Ο κίνδυνος από τα μικροπλαστικά είναι τεράστιος, καθώς επηρεάζει άμεσα και τον άνθρωπο. Πώς γίνεται όμως αυτό?

Τα πλαστικά σκουπίδια μέσω της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, του θαλασσινού νερού, των κυμάτων κλπ διαλύονται με μεγαλύτερη ταχύτητα -από όσο είχαμε φανταστεί- σε μικροσκοπικές ίνες και σωματίδια, που μπορεί να είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι, αλλά τελικά καταλήγουν στο τραπέζι μας, μέσω της κατανάλωσης των ψαριών.

Μάλιστα, η διασπορά των μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες σύμφωνα με έρευνες του  Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», είναι ιδιαιτέρως εκτεταμμένη! Γιατί συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο? «Η αιτία είναι η συνήθεια του διασκορπισμού των πλαστικών που γίνεται από τους δήμους, αντί για διαχείριση των απορριμμάτων», όπως είπε ο διευθυντής του «Αρχιπέλαγος» Θ. Τσιμπίδης.

Τί μπορούμε όμως να κάνουμε για την αποφυγή της διασποράς των μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες?

  • Δεν πετάμε σκουπίδια στο δρόμο ή στο περιβάλλον, αλλά στον ειδικό μπλέ κάδο ανακυκλώσιμων ή στον πράσινο κάδο απορριμμάτων!
  • Καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων από τους Δήμους!
  • Μειώνουμε την προσωπική μας κατανάλωση σε πλαστικά!
  • Επιλέγουμε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι και το λινό και όχι συνθετικές ίνες, καθώς εκτιμάται ότι σε κάθε πλύση ένα συνθετικό ρούχο ελευθερώνει περίπου 1900 μικροπλαστικές ίνες στο αποχετευτικό δίκτυο!
  • Χρησιμοποιούμε τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια μας!
  • Επαναχρησιμοποιούμε ή/και ανακυκλώνουμε τα πλαστικά μας!
  • Αποφεύγουμε προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν μικροπλαστικά στα συστατικά τους, όπως πολυαιθυλένιο (ΡΕ), πολυπροπυλένιο (ΡΡ), τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), πολυμεθύλιο (ΡΜΜΑ) και νάιλον!

Τα μικροπλαστικά αποτελούν μια πολύ σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Πηγή: Archipelagos, Institute of Marine Conservation.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.