Θεραπευτική μουσική και προτάσεις

Οσοι-ες είχατε την τύχη να επισκεφθείτε έναν χώρο spa ή μία σχολή yoga, είναι πολύ πιθανό να χαλαρώσατε μόλις μέσα σε λίγα λεπτά, μεταπηδώντας σε μία κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης. Πώς μπορεί όμως ένας μονάχα χώρος να μας οδηγήσει σε ένα state απαλλαγής από αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό ή άγχος?

Φυσικά εξαιρετικά μεγάλο ρόλο παίζει η ίδια η διακόσμηση, την οποία προτιμούν τα κέντρα μασάζ, εναλλακτικών θεραπειών, τα spa κ.α. Τόσο η minimal αισθητική που επιλέγουν, όσο και τα φυσικά υλικά που διακοσμούν τον χώρο τους (από καλάμια μπαμπού, ψάθινα πουφ έως και μπανιέρες από λαξευμένη πέτρα ποταμού), μας μεταφέρουν μακρυά από το νοσηρό τρίπτυχο της πόλης, άκα αυτοκίνητα – γκρί δρόμοι – κτίρια. Μας πηγαίνουν για λίγο πιο κοντά στη φύση, πιο κοντά στο περιβάλλον στο οποίο κανονικά θα έπρεπε να ζούμε.

Και δεν είναι μόνο η διακόσμηση. Είναι και η μουσική που κυριαρχεί σε τέτοιους χώρους.

Αν παρατηρήσατε λοιπόν, σιγανά αγκαλιάζει τους χώρους αυτούς μία απαλή μουσική, που στόχος της είναι η αγχόλυση, η απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις και η βαθειά χαλάρωση του μυαλού και της ψυχής.

Η μουσική αυτή λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Και μάλιστα διακρίνεται σε διάφορα είδη, όπου το καθένα βοηθάει και σε κάτι διαφορετικό. Κάποια από αυτά βοηθούν στη συγκέντρωση και στο διάβασμα, όμως δεν θα ασχοληθούμε με αυτά στο παρόν άρθρο!

Η παρατεταμένη έκθεση σε πολλά ντεσιμπέλ (μονάδα μέτρησης της έντασης ενός ήχου), αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, είδη μουσικής κυρίως ηλεκτρονικής ή ψυχεδελικής, είναι πιθανό να προκαλέσουν εκνευρισμό, άγχος, επιθετικότητα, τάση για βία.

Ας φανταστούμε λοιπόν για λίγο εκείνο το είδος μουσικής που θα κάνει ακριβώς το αντίθετο. Θα βοηθά στη διατήρηση ή τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, θα συγκεντρώνει καλύτερα την αναπνοή μας, θα μειώνει το άγχος, θα απομακρύνει δυσάρεστες σκέψεις, θα μας ταξιδεύει και θα μας δημιουργεί ευτυχία και πληρότητα.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι υπάρχουν τέτοια είδη μουσικής. Και αν κάποτε υπήρχε η δικαιολογία πως ήταν δυσεύρετα, τώρα πια υπάρχει το youtube και αρκετοί αξιόλογοι ιντερνετικοί σταθμοί που μας χαρίζουν απλόχερα αυτό το πολύτιμο δώρο. Της υγείας μας.

Παρακάτω σας παρουσιάζω τις προτάσεις που θεωρώ πως θα μπορούσαν να γίνουν η μόνιμη συντροφιά σας και το προσωπικό σας ψυχολογικό καταφύγιο στον ταχύ, τραχύ και βιαστικό κόσμο που ζούμε…

FM – Destination SPA

Προσφέρει ambient, chillout μουσική από Ελβετία. Σωστόταση επιλογή για βαθειά χαλάρωση ή και διαλογισμό.

Radio Spa

Επίσης ambient και chillout από Γαλλία. Για διαλογισμό, βαθειά χαλάρωση και αγχόλυση.

Chroma Spa

Χαλαρωτική μουσική από Ελλάδα (Αθήνα). Ισως όχι και τόσο για διαλογισμό, αλλά για μιά γενικότερη γαλήνια ατμόσφαιρα.

Ακολουθούν και αγαπημένα Youtube videos με προτάσεις για αγχολυτική / θεραπευτική μουσική.

 

Καλή ψυχική ξεκούραση και βαθειά χαλάρωση σε όλους/ες.

 

 

 

 

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Θεραπευτική μουσική και προτάσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.