The 100 – Μια σειρά που με μάγεψε – Μέρος α

The 100. Αφού παρακολούθησα πιστά και το τελευταίο επεισόδιο της τελευταίας διαθέσιμης σεζόν στο Netflix, θα κάνω ένα αφιέρωμα στη σειρά αυτή, αποδίδοντάς της τον φόρο τιμής που της αξίζει.

Το παρόν άρθρο δεν είναι σαν εκείνα που σας είχα συνηθίσει μέχρι σήμερα, αλλά στο κομμάτι «τεχνολογία», σίγουρα η εν λόγω σειρά κατέχει μία πολύ ωραία VIP θέση στην καρδιά μου.

njnjnjn.gif

Αρχικά, θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να περιγράψω τους λόγους που το The 100 με συγκίνησε τόσο.

Μετά το πολύ αγαπημένο και νοσταλγικό Stranger Things, έψαχνα να καλύψω το κενό που είχα μέσα μου σχετικά με μιά περιπέτεια που αφορούσε στην επιβίωση. Το πόσο εύκολα δομούνται και αποδομούνται οι ανθρώπινες σχέσεις και πώς το καλό ή το κακό καμιά φορά γίνονται έννοιες σχετικές και όχι απόλυτες, όταν εμφανίζονται διλήμματα ζωής και θανάτου. Την κυριαρχία των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ζωή μας. Το πώς θα μοιάζει το μέλλον σε 100 χρόνια από τώρα. Την ανθρώπινη υπεροψία και μεγαλομανία που μπορεί να αφανίσει το είδος μας σε δευτερόλεπτα, καθώς και τις συνέπειές τους. Επίσης, μιά σειρά όπου ο άνθρωπος εμφανίζεται απογυμνωμένος από οσα γνώριζε ώς τότε, από κάθε άνεση και κυρίως μακρυά από το «σπίτι» του, δεδομένα που τον οδηγούν να αποκτήσει άγρια ένστικτα, για να επιβιώσει.

Raven's_spacewalk_1.png

Ενα πολύ πλούσιο cast με εξαιρετικούς νέους ηθοποιούς, πολλούς στον αριθμό. Οι περισσότεροι από αυτούς κατέχουν αρκετά ολοκληρωμένους χαρακτήρες, που δεν σε αφήνουν ποτέ να βαρεθείς και είναι αρκετά ρεαλιστικοί. Μιλάμε για scifi περιπέτεια με στοιχεία splatter και primitive technology..

Οπως είπε και η δημιουργός της σειράς σε πρόσφατη συνέντευξή της, «Το The 100 είναι κάτι ανάμεσα σε Game of Thrones και Walking Dead» και θα συμφωνήσω.

81Y2w4vLBiL._SL1500_

Η σύντομη περίληψη της σειράς θα μπορούσε να είναι ώς εξής:

97 χρόνια μετά την εκτόξευση πυραύλων πυρηνικής ενέργειας, η Γη παύει να γίνεται βιώσιμη, καθώς η ραδιενέργεια την έχει κατακλύσει. Μιά κιβωτός προσφέρει καταφύγιο στο διάστημα και το ανθρώπινο είδος συνεχίζει την ύπαρξή του. Κάποια στιγμή αρχίζει να τελειώνει το διαθέσιμο οξυγόνο και οι διοικητές της κιβωτού, αποφασίζουν να στείλουν 100 από τους φυλακισμένους για μικροαδικήματα εφήβους της στη Γη, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί αρκετά ώστε να μπορέσει όλος ο πληθυσμός της κυβωτού να αποικίσει και πάλι στο έδαφος. Πράγματι, οι συνθήκες είναι βιώσιμες όμως οι νέοι είναι ανεξέλεγκτοι καθώς δεν υπάρχει κανένας αρχηγός μεταξύ τους και αυθαιρεσίες και εγκλήματα δίνουν και παίρνουν. Πρίν προλάβουν όμως να χαρούν την έλευσή τους στη Γη και να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται, εκτοξεύεται το πρώτο βέλος σε άμαχο νεαρό, από έναν Γήινο (Grounder). Από εκεί και έπειτα, συμβαίνουν μία σειρά από ατελείωτες μάχες για επικράτηση και επιβίωση, μέχρι που κατεβαίνουν και οι υπόλοιποι της κιβωτού στην Γη και ξεκινά η μεγάλη μας περιπέτεια..

the-100-season-4-spoilers.jpg

Ας περάσω τώρα στους χαρακτήρες που ξεχώρισα – Μέρος α’.

Αρχικά είναι η πρωταγωνίστριά μας, η Clarke. Γεννημένη ηγέτιδα, επικρατεί ώς η leader των 100 εφήβων και λαμβάνει μεγάλες αποφάσεις για αυτούς, με ή χωρίς αυτούς. Είναι η κόρη της γιατρού της κιβωτού και χαίρει τον σεβασμό των υπόλοιπων επαναπατρισμένων νέων, καθώς τους βοηθά με τις δικές της ιατρικές γνώσεις σε κάθε περίσταση. Επίσης, είναι μάλλον η πιο ώριμη ανάμεσά τους και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του διαμεσολαβητή με τους Γήινους.

294gc1w.jpg

Ακόμα και οι Γήινοι την θεωρούν αρχηγό των Σκάικρου (Skykru), αυτών δηλαδή που κατέβηκαν από τον ουρανό (την κιβωτό) και μάλιστα ακόμη και μετά τον ερχομό των ενηλίκων της κιβωτού. Είναι δυναμική, έξυπνη, δίκαιη και θέλει το καλό «του λαού της», λειτουργεί ενστικτωδώς και παρορμητικά, ενώ της πέφτει ο κλήρος να παίρνει πάντα τις μεγάλες αποφάσεις και να πρέπει να ζεί με το βάρος της συνείδησής της, όταν θα χρειαστεί να «θυσιάσει τους λίγους, για να σώσει τους πολλούς», είτε πρόκειται για τον αγαπημένο της, είτε για ένα ολόκληρο (άλλο) έθνος..

Μετά, ακολουθεί η μητέρα της Clarke και γιατρός της κιβωτού, η Αμπι. Καταλυτικός και ο δικός της ρόλος, αφού η ελπίδα όλων των τραυματισμένων είναι στα χέρια της. Αναλαμβάνει τα πιο δύσκολα περιστατικά, από δηλητηριάσεις με βέλη των Γήινων, μέχρι εγχειρίσεις στη σπονδυλική στήλη, ακόμα και πειράματα για την αντοχή στην ραδιενέργεια (στο season 3 αυτό). Είναι δυναμική, θαρραλέα και πολύ έξυπνη, αλλά κάποτε χρειάστηκε να οδηγήσει στον θάνατό του ένα πολύ δικό της πρόσωπο, για να σώσει και αυτή τους πολλούς. Η Clarke της έχει μοιάσει σε αυτό, απόλυτα.

Abby.png

Πολλές φορές συγκρούεται με την κόρη της, γιατί και αυτή έχει το χάρισμα της ηγεσίας, όμως έστω και αργά αντιλαμβάνεται πως η Clarke δεν είναι πια παιδί και πως η τύχη του λαού πλέον εξαρτάται από την τελευταία. Η Αμπι ανησυχεί πάντα για το παιδί της, αλλά δε σταματά να προσφέρει τις ιατρικές της υπηρεσίες και να παρίσταται όπου την χρειάζονται.

Επόμενος χαρακτήρας είναι ο Τζάχα. Πρόκειται για τον Καγκελάριο της κιβωτού, ο οποίος ήταν ο εκλεγμένος από τον λαό ανώτατος αρχηγός της. Οσο ήταν στο διάστημα η κιβωτός, είχε επιβάλλει αυστηρότατους νόμους, όπου αν ήσουν άνω των 18 και έκανες ακόμα και παράπτωμα, σε «μετεώριζαν», δηλαδή σε σκότωναν ρίχνοντάς σε στο κενό (και αυτό για να μειώσουν τον πληθυσμό).

The-100-Jaha.pngΣτην Γη όμως, οι άδικοι και φασιστικοί νόμοι του Τζάχα έχασαν την ισχύ τους, καθώς όχι μόνο ορίστηκε άλλος νέος Καγκελάριος, αλλά και όταν έφτασε τελικά ο ίδιος, οι νέοι είχαν πια επιβάλλει τον δικό τους τρόπο ζωής, άσε που είχαν και πόλεμο με τους Γήινους και όλοι ανεξαιρέτως έπρεπε να πολεμούν.

Κέϊν. Αυτός ο χαρακτήρας με προβλημάτισε. Στην κιβωτό είχε εξέχουσα θέση στην εξουσία και το δικαίωμα να μετεωρίζει όποιον του γυαλίσει. Αυταρχικός αρχικά, στενόμυαλος, χαιρέκακος, που μετά τον θάνατο της μητέρας του αρχίζει να μαλακώνει. Στην Γη ωστόσο, στην αρχή, θα προσπαθήσει να επιβάλλει την εξουσία -σαν νέος Καγκελάριος-, όμως γρήγορα θα του χαλάσουν τα σχέδια και θα συνειδητοποιήσει οτι δεν «περνούν» πια εκεί οι παλαιολιθικοί του αυταρχικοί νόμοι.

The-100-season-3-episode-8-Kane.jpgΟσο χάνει την αποδοχή του λαού, τόσο μαλακώνει και το βλέπουμε από επεισόδιο σε επεισόδιο. Η αρχική μας αντιπάθεια, θα γίνει συμπάθεια. Βλέπει τα λάθη του, μεταλλάσεται και ωριμάζει, γίνεται δίκαιος και διεκδικεί το καλό του λαού του, ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τη ζωή του κάποιες φορές.

Φίν. Το άτακτο παιδί της κιβωτού που διατηρούσε δεσμό με την Raven, καταλήγει αδίκως στην φυλακή των εφήβων, για ένα δώρο που έκανε στην τότε κοπέλα του, το οποίο όμως ήταν και αρκετά ριψοκίνδυνο, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και αλλάζοντας την τύχη της κιβωτού. Κατεβαίνει με τους 100 στη Γη και ερωτεύεται την Clarke, θεωρώντας πως δεν θα ξαναδεί την Raven.

fbd7e577ef7747a7c76b487c2d70e054.png

Ο πόλεμος όμως με τους Γήινους έχει ήδη ξεκινήσει και αρχίζουν τα σφαγιάσματα. Ο Φιν μη αντέχοντας το βάρος της συνείδησής του για τους θανάτους που προκαλεί, αρχίζει και «σπάει». Αλλάζει πολύ, από λογικός και ευγενικός, καταλήγει μανιακός με τους σκοτωμούς και παράλογος και η Clarke πια δεν τον αναγνωρίζει. Να το πώ γιατί δεν αντέχω? Καταλήγει θυσία στους Γήινους.

Η συνέχεια του άρθρου στο μέρος β που έρχεται σύντομα…

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.