Κλιματική αλλαγή: συμβαίνει ήδη. Το πήρατε χαμπάρι?

Κάποτε στο τελευταίο μάθημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο Καθηγητής μου, μας επέτρεψε να του κάνουμε ελεύθερες ερωτήσεις σχετικά με το αντικείμενο που μελετούσαμε όλο το εξάμηνο. Ετσι λοιπόν, αν και ντροπαλή γενικά, βρήκα μέσα μου το θάρρος να τον ρωτήσω (στα αγγλικά κιόλας, καθώς υπήρχαν στην αίθουσα άτομα από το εξωτερικό) αυτό που με απασχολούσε χρόνια τώρα. Επηρεασμένη και από το Hollywood (ω, ναί) και τις τόσες πολλές ταινίες καταστροφής… καθώς και από προσωπική παρατήρηση τόσο του κλίματος της χώρας μου, όσο και των φαινομένων που συμβαίνουν παγκόσμια (τήξη πάγων, αλλαγές στην πανίδα κ τη χλωρίδα), ήθελα διακαώς να μάθω ποιά είναι τα πιθανά σενάρια που θα συμβούν από την αλλαγή του κλίματος στον κόσμο, τα επόμενα χρόνια.

Η απάντηση του Καθηγητή μου περιείχε μη ευνοϊκά για την τύχη της ανθρωπότητας σενάρια.

Το πρώτο πιο πιθανό σενάριο λοιπόν είναι το εξής. Στα επόμενα 20-50 χρόνια, στη Γη θα επικρατεί σχεδόν καθημερινά βροχερό κλίμα με κεραυνούς και αστραπές να συμβαίνουν καθ’ολη τη διάρκεια της ημέρας.. Μάλιστα, θα είναι τέτοια η έντασή τους, που θα καθιστούν επικίνδυνη και μιά απλή έξοδο από το σπίτι. Επιπλέον, θα αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου, τα επίπεδα της οποίας θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

fotografii-molny_9.jpg

Τα δύο λοιπόν αυτά ενδεχόμενα, μόνα τους ή σε συνδυασμό, θα επιφέρουν τις εξής συνέπειες στον πλανήτη, αλλά και στην ανθρωπότητα. Λιώσιμο των πάγων, αύξηση του ύψους της θάλασσας και εξαφάνιση των περιοχών χαμηλού υψομέτρου, πλημμύρες, θανατηφόρα χτυπήματα κεραυνών σε ανθρώπους και ζώα, mega καύσωνες και υψηλά επίπεδα υγρασίας που δε θα γίνονται ανεκτά από τον μέσο ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες του πρώτου σεναρίου της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε..

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο (πιθανότητες 1 στα κάποια εκατομμύρια, οπότε do not panic), όπου ξαφνικά μπορεί να προκληθεί παγετώνας και να παγώσει στην κυριολεξία μία περιοχή ή μία ολόκληρη ήπειρος. Είναι μία δραστική αντίδραση του κλίματος για να διορθώσει τον ίδιο του τον εαυτό, στη διάρκεια του οποίου η ζωή στον πλανήτη θα είναι μη βιώσιμη. Εξού και το σενάριο της ταινίας «The day after tomorrow«….

Τελικά, πράγματι, τα σενάρια των Χολιγουντιανών ταινιών, από κάπου αντλούν την έμπνευσή τους… και συχνά, δεν είναι τυχαία η πηγή, αλλά βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, θεωρίες και υποθέσεις… χμμμ…

Ωστόσο, θεωρώ πως μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ένα θετικό σενάριο, αυτό της επιβράδυνσης των σοβαρών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που ήδη αρχίζει και αχνοφαίνεται, μέσα από τον τρόπο που συνολικά θα αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον.

Για αυτό λοιπόν ας συνεχίσουμε να κάνουμε ανακύκλωση των συσκευασιών μας, ας σεβαστούμε τους υπό εξαφάνιση πολύτιμους πόρους της Γης και φυσικά, ας μην εγκαταλείπουμε τα πλαστικά σκουπίδια μας στη θάλασσα και τις γόπες στις παραλίες, καθώς ο άλλος μεγάλος εχθρός της ανθρωπότητας είναι το ΠΛΑΣΤΙΚΟ, για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενο post…. stay tuned..

globe.jpg

Green_recycling.jpg

♥♥♥

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.