Τί καταστρέφει αθόρυβα τα μαλλιά και υπάρχει στο 90% των προϊόντων μας?

Τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν αλκοόλ. Σύμφωνα με τη διάσημη hair stylist Elle bangs, η ποιότητα ενός προϊόντος δεν έχει να κάνει με την τιμή του. Δυστυχώς πολλά προϊόντα μαλλιών ανεξαρτήτου τιμής, περιέχουν αλκοόλ. Ακόμα και προϊόντα τα οποία προορίζονται για την θεραπεία των μαλλιών περιέχουν πολύ περισσότερο αλκοόλ από ότι άλλες δραστικές ουσίες που διαφημίζουν (π.χ. «Λάδι θεραπείας μαλλιών με αβοκάντο», συνήθως έχει πάρα πολύ αλκοόλ και ελάχιστο αβοκάντο, μπορεί και λιγότερο από 0.1%).

Αυτό που κάνει το αλκοόλ είναι να διεισδύει επιθετικά στην τρίχα. Φανταστείτε πως αν χρησιμοποιείτε προϊόντα με αλκοόλ για έναν ολόκληρο μήνα, τότε η ζημιά στην τρίχα των μαλλιών σας θα ισοδυναμεί με ένα ξάνοιγμα με ντεκαπάζ!

Ακόμα και αν αυτά τα προϊόντα ονομάζονται λαδάκια μαλλιών, σιλικόνες, μετάξι, κρέμες και λοιπά, εφόσον περιέχουν αλκοόλ, είναι πραγματικά βλαβερά για την ποιότητα της τρίχας σας. Και ενώ τα μαλλιά φαίνονται λεία και γυαλιστερά μετά από την εφαρμογή των παραπάνω προϊόντων, τα συστατικά που περιέχουν απλώς επικάθονται στην διαβρωμένη τρίχα και όταν θα λουστείτε, αυτό που θα μείνει σε αυτήν είναι απλώς η ζημιά από την διάβρωση.

Ενα ακόμη σύνηθες λάθος που κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε για την θεραπεία των μαλλιών μας φυτικά έλαια που δεν γνωρίζουμε την σύστασή τους, όπως είναι το έλαιο καρύδας. Και ενώ δεν είναι βλαβερό για την ποιότητα της τρίχας, στην πραγματικότητα το έλαιο καρύδας αποτελείται από μεγάλης διαμέτρου μόρια (big molecules) τα οποία επικαλύπτουν απλώς την επιφάνεια της τρίχας (δεν διεισδύουν, ούτε θεραπεύουν), κάνοντας τα μαλλιά να δείχνουν προσωρινά λαμπερά και λεία, μέχρι το επόμενο λούσιμο. Για αυτό το λόγο το έλαιο καρύδας και ορισμένα άλλα φυτικά έλαια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των μαλλιών, καθώς δεν είναι αποτελεσματικά, αφού το μόνο που προσφέρουν είναι απλώς μία προσωρινή καλλυντική περιποίηση.

Και μετά έχουμε τα ελιξίρια τα οποία έχουν έλαια που αποτελούνται από μικρά μόρια (small molecules) που λόγω του μικρού τους μεγέθους, έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στην τρίχα. Ετσι λοιπόν σε αντίθεση με το αλκοόλ που διαβρώνει την τρίχα δημιουργώντας της εξαιρετική βλάβη, τα έλαια με μικρά μόρια διεισδύουν στην τρίχα με έναν πολύ υγιή τρόπο, θρέφοντάς την από μέσα προς τα έξω, μεταφέροντας στο εσωτερικό της τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Ετσι όταν λουζόμαστε, το εσωτερικό της τρίχας εξακολουθεί να κρατά τα θρεπτικά της συστατικά τα οποία τελικά την θεραπεύουν. Ενα από αυτά τα έλαια είναι και το argan oil.

Τα κατεστραμμένα μαλλιά είναι άδεια από θρεπτικές ουσίες και έχουν πάνω τους μικρές τρύπες κάνοντάς τα τραχειά και στην υφή, είτε από θερμικές, είτε από χημικές επεξεργασίες που υφίστανται.

Τα υψηλής ποιότητας έλαια που μπορούν να διεισδύσουν στην τρίχα με υγιή τρόπο και να την θρέψουν συνήθως είναι και ακριβά, λόγω της δυσκολίας παραγωγής τους.

Για αυτό κοιτάξτε τις ταμπέλες των προϊόντων των μαλλιών σας κι αν περιέχουν αλκοόλ, περιορίστε τη χρήση τους σε μερικές φορές το μήνα, επενδύοντας σε ένα έλαιο υψηλής ποιότητας και μικρής μοριακής δομής, όπως το οργανικό έλαιο ψυχρής έκθλιψης, argan.

♥♥♥

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.