Επιπτώσεις στην υγεία λόγω της κλιματικής αλλαγής

Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην υγεία μπορεί να φαίνονται σαν κάτι που θα χρειαστεί να διαχειριστούν οι μελλοντικές γενιές.. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι συμβαίνει ήδη και μάλιστα συμβαίνει τώρα, τροφοδοτώντας πληθώρα ασθενειών, από αλλεργίες, μέχρι διάφορα είδη καρκίνου κλπ.

Όλη η ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από την καύση άνθρακα και φυσικού αερίου για την ηλεκτρική ενέργεια, καύση βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ για την τροφοδοσία των οχημάτων μας και τη χρήση άνθρακα, συν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών μας, έχει αντίκτυπο τόσο στη δική μας υγεία, όσο και στου πλανήτη. Ακόμη και οι σύγχρονες γεωργικές πρακτικές συμβάλλουν σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

brina-blum-156979-unsplash

Η ενέργεια που παγιδεύεται από την ανθρώπινη ρύπανση από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πλέον ισοδύναμη με την έκρηξη 400.000 ατομικών βόμβων της Χιροσίμας την ημέρα – 365 ημέρες το χρόνο (πηγή http://www.draxe.com).

Οι θερμοκρασίες «ρεκόρ» που βιώνουμε ήδη, επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία ποικιλοτρόπως. Στην πραγματικότητα, οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες διαταράσσουν το παγκόσμιο κλίμα και τον υδρολογικό κύκλο της γης, οδηγώντας όχι μόνο σε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών (σε αέρα και θάλασσα), αλλά και σε «βόμβες βροχής» («rain bombs»), «ατμοσφαιρικούς ποταμούς», πιο ακραίες πλημμύρες, βαθύτερες και μεγαλύτερες ξηρασίες και πιο συχνές και σοβαρές καταιγίδες.

anna-goncharova-74145-unsplash

Με έναν πλανήτη που θερμαίνεται τόσο, έρχονται επίσης ασθένειες που μεταδίδονται από άλλες περιοχές και βρίσκουν εύφορο έδαφος σε νέες περιοχές. Τα κουνούπια καθώς και άλλοι φορείς βιώνουν ένα είδος επέκτασης, επειδή η κλιματική αλλαγή τους επιτρέπει να μετακινηθούν σε υψηλότερα υψόμετρα. Αυτό σημαίνει επίσης μεγαλύτερη εποχή αναπαραγωγής (και περισσότεροι άνθρωποι να απασχολούνται από συμπτώματα της νόσου του Lyme).

dikaseva-34881-unsplash

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με το άρθρο του draxe, οι κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία φαίνεται πως είναι οι εξής:

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία περιλαμβάνουν περισσότερες περιπτώσεις ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), κατάθλιψη, ασθένεια Lyme, ιό του Δυτικού Νείλου, λοιμώξεις των πνευμόνων, θανάτους που σχετίζονται με τη θερμότητα και πολλά άλλα.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία είναι δαπανηρές. Εξετάζοντας μόνο έξι συγκεκριμένα γεγονότα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος στις ΗΠΑ μεταξύ 2002 και 2009, το κόστος υγείας υπερέβη τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η παύση και η αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζει τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες, καθώςη δραστική μείωση της καύσης του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών._

♥♥♥

Photo by Ciprian Morar on Unsplash,

Photo by Anna Goncharova on Unsplash,

Photo by Brina Blum on Unsplash,

Photo by Dikaseva on Unsplash

2 σκέψεις σχετικά με το “Επιπτώσεις στην υγεία λόγω της κλιματικής αλλαγής

 1. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Καλώς σε βρίσκω! 😀
  Χαίρομαι που κατάφερα να μπω στο blog σου, γιατί «πατώντας» το avatar σου, δεν μου έβγαζε blog! 😉
  Εξαιρετικά καλά πληροφορημένο το παραπάνω κείμενο γι αυτό ας είμαστε όσο μπορούμε πιο προσεχτικοί για να μη επιβαρύνουμε πιο πολύ τον όμορφο πλανήτη μας! 😉
  Πριν λίγες μέρες άκουσα «εξηγήσεις» για τη σκόνη της Αφρικής που μας επισκέπτεται όλο και πιο συχνά, έλεγε λοιπόν ο ειδικός, πως η έρημος στην Αφρική μεγαλώνει και αυτό λόγω της κλιματικής αλλαγής, έτσι όλο και πιο συχνά θα αναπνέουμε σκόνη, αμέσως σκέφτηκα πως αυτή η είδηση καλύτερα να μη πολυακουστεί για θα βλάψει και τον τουρισμό… 😦

  Καλή δύναμη λοιπόν σε όλους! 🙂

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η EriS λέει:

   Γειά σου και σ’εύχαριστώ πολύ για το comment! :* Η αφρικανική λοιπόν σκόνη μας επισκέπεται, όπως πολύ σωστά είπες, με μεγαλύτερη συχνότητα από οποτεδήποτε στο παρελθόν. Ενα ακραίο αλλά καθόλου απίθανο σενάριο είναι η λεγόμενη «ερημοποίηση» της Ελλάδας και της Ιταλίας τις επόμενες δεκαετίες, ή αλλιώς «Αιγυπτιοποίηση». Τι σημαίνει αυτό? Η παγκόσμια θερμοκρασία να ανέβει τόσο, που να διαταραχθεί ιδιαίτερα το Μεσογειακό κλίμα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει όχι μόνο καύσωνες, αλλά πολλές συχνές δυνατές βροχοπτώσεις και μεταφορά σκόνης σε αυτήν. Ισως δεν είναι τυχαίο που λέγεται πως στη Σιβηρία θα ψάχνουμε κάποτε οικόπεδο για να ζήσουμε σε ανεκτό για τον άνθρωπο κλίμα. Φυσικά οι συγκεκριμένες φήμες αυτές είναι ανεπίσημες, δεν έχω μελετήσει επιστημονική βιβλιογραφία που να αφορά το συγκεκριμένο θέμα, συνεπώς δεν χρειάζεται να προκαταβαλλόμεθα αρνητικά. Αυτό που πρέπει όμως να κάνουμε είναι να αγαπάμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον, όπως ακριβώς το σπίτι μας. Να ανακυκλώνουμε, να δεντροφυτεύουμε, να μαζεύουμε τα παρατημένες πλαστικές συσκευασίες από την παραλία κοκ. Οσο για το avatar μου, δεν γνώριζα πως δεν εμφανίζει το blog μου! Μου άνοιξες τα μάτια, δεν είχα ιδέα :Ο.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.