20 πράγματα που με «χαλάνε» στις καφετέριες

Με την άνθιση της τεχνολογίας & με τη δυνατότητα να παίρνουμε το λαπτοπ, το tablet ή το smartphone μας οπουδήποτε, μια τάση των τελευταίων χρόνων είναι να απασχολούμαστε με την ηλεκτρονική μας συσκευή, όχι στο σπίτι, αλλά σε.. καφετέριες!

Βλέπουμε συχνά πλέον το φαινόμενο του solo «πάω-για-καφέ-και-κάθομαι-κιόλας» πελάτη σε καφετέρια. Για το φαινόμενο των αναγνωστηρίων – καφέ έχω μιλήσει σε άλλο άρθρο, το οποίο σας προτείνω να διαβάσετε επίσης!

Όταν λοιπόν κανένας από τους φίλους & γνωστούς μας δε μπορεί να μας συνοδέψει στον καφέ, μια ευέλικτη λύση είναι να πηγαίνουμε μόνοι μας παρέα με τους πιο πιστούς & ανεκτικούς μας φίλους, τα γκατζετάκια μας!

brooke-cagle-195777-unsplash.jpg

Και ναι, είναι κάτι που το συνηθίζω & εγώ, άλλοτε γιατί θέλω να διαβάσω, άλλοτε γιατί θέλω να δουλέψω ή απλά να μείνω λίγο μόνη μου, να απολαύσω με ησυχία το ρόφημά μου & να συγκεντρωθώ σε όλα όσα θέλω να κάνω.

Ωστόσο κάθε φορά που πηγαίνουμε μόνοι μας για καφέ (υπόψιν δεν πίνω ποτέ καφέ), ακριβώς επειδή δε συζητάμε με κάποιον, μπορούμε πιο εύκολα να παρατηρήσουμε όσα μας ενοχλούν στο χώρο της καφετέριας, στο service, στη συμπεριφορά των υπαλλήλων και λοιπά!

rod-long-655834-unsplash.jpg

Και σκέφτηκα να τα συγκεντρώσω σε αυτό εδώ το άρθρο & να υπάρχουν διαθέσιμα σαν αφορμή για συζήτηση, debate ή απλά μια λίστα παραπόνων! Όπως περιγράφει & ο τίτλος του άρθρου, θα εστιάσω μόνο στα αρνητικά. Φυσικά υπάρχουν & θετικά, που στη παρούσα φάση δε μας ενδιαφέρουν.

So, let the show begin!

 1. Το τσάι που σερβίρεται σχεδόν πάντα σε μικρή κούπα. Είναι κυριολεκτικά 4-5 γουλιές. Δεν απευθύνονται σε μυρμήγκι. Στο εξωτερικό (και μόνο στα Starbucks της Ελλάδας) σερβίρεται σε μεγάλα μεγέθη, με την ίδια σχεδόν τιμή.. Εκσυγχρονιστείτε!
 2. Το ζεστό τσάι που χρεώνεται 3 ευρώ. Σοβαρά τώρα? Όταν το φακελάκι δεν κοστίζει ούτε 10 λεπτά? Δηλαδή κέρδος 300%? Φρίκη.
 3. Το μέλι που συνοδεύει το τσάι σε μινι συσκευασία είναι κάκιστης ποιότητας. Συγκεκριμένα είναι ΣΙΡΟΠΙ, όχι μέλι. Είναι ζάχαρη, χημικά συστατικά & νερό.
 4. Το εμφιαλωμένο μπουκαλάκι νερού που κανείς δε ζήτησε, που κανείς δε παρήγγειλε & μου το χρεώσατε 50 λεπτά. Δεν το ανοίγω, πάρ’ τε το πίσω. Φερ’ τε κανάτα.
 5. Η διαφορά του μονού & διπλού ελληνικού καφέ. Σερβίρεται σχεδόν πάντα στην ίδια κούπα είτε μονό είτε διπλό & η ουσιαστική διαφορά είναι 1-2 δάχτυλα περισσότερη ποσότητα και 1 ολόκληρο ευρώ παραπάνω η χρέωση (για το όνομα).
 6. Η απόδειξη που έχει κοπεί ώρες πριν. Για άλλους. Και τη φέρνει τώρα σε εμένα για να μη κόψει καινούργια και νομίζει πως δε θα το πάρω χαμπάρι. Για αυτό σας καλώ όλους να τις τσαλακώνετε, ακόμα & αν δεν τις παίρνετε, όταν έρχονται στο τραπέζι.
 7. Η σερβιτόρα με το ύφος των πολλών καρδιναλίων, με κακοβαμμένα χείλη αλά Καρντάσιαν που συμπεριφέρεται με σνομπισμό & άγρια βλέμματα χωρίς λόγο απέναντι στους πελάτες, δυσανασχετεί όταν περιμένει την παραγγελία, την κάνει λάθος και φωνάζει κιόλας. Θα σου έλεγα ποια δουλειά θα σου ταίριαζε καλύτερα!
 8. Η ευγένεια που δε διδάχθηκε ποτέ σαν πολιτική στο μαγαζί. Σερβιτόροι, Μπουφετζήδες & λοιπό προσωπικό που έχουν το ύφος «σου-κάνω-και-χάρη» που σου ετοιμάζω, που σου σερβίρω και λοιπά. Μάθετε πως στο χώρο της εστίασης, η εξυπηρέτηση του πελάτη είναι το παν. Τελικά, εγώ σου κάνω χάρη που παραγγέλνω με ευγένεια το ρόφημά μου & που δε σου μιλάω σα να είσαι ο υπηρέτης μου.
 9. Το αφεντικό που νομίζει πως έχει γενική εξουσία. Μαλώνει το προσωπικό χύμα, μπροστά στα μάτια και τα αυτιά των παρευρισκόμενων για να δημιουργήσει σκηνή. Όχι, κανείς δε θα σε θαυμάσει. Αντιθέτως ενοχλείς με την φωνή σου, προσβάλλεις τους πελάτες σου και ειλικρινά κανείς δε πρέπει να ξαναπατήσει στο μαγαζάκι σου.
 10. Να πηγαίνεις χρόνια σε συγκεκριμένες καφετέριες και κάθε φορά να σου μιλάνε σα να σε βλέπουν πρώτη φορά. Είναι τουλάχιστον σπαστικό, ενώ ξέρουν απ’ έξω τι θα παραγγείλεις. Το να βλέπεις τους πάντες σαν μάζα ή μπάζα, ενοχλεί.johnson-wang-515995-unsplash
 11. Όταν κάθισα, είχες ανοιχτή τη θέρμανση και το παράθυρο κλειστό. Για αυτό και επέλεξα να καθίσω. Μισή ώρα μετά ανοίγεις κλιματιστικό και εξαερισμό, φοράω μπουφάν, σου λέω να το χαμηλώσεις και λες πως δε γίνεται γιατί 1. έτσι σου είπε το αφεντικό να κάνεις, 2. οι υπόλοιποι πελάτες ζεσταίνονται (ούτε 5 πελάτες εν τω μεταξύ μέσα στο μαγαζί) και λοιπές δικαιολογίες. Η αλήθεια είναι πως εσύ ζεστάθηκες από το πέρα δώθε και το ανοίγεις για να δροσιστείς ΕΣΥ, αγνοώντας τη δική μου θέση & διάθεση.
 12. Η μπιτάτη μουσική στο αναγνωστήριο-καφέ που μου αποσπάει την προσοχή. Κάνω κόπο για να συγκεντρωθώ στο διάβασμά μου ή τη δουλειά μου και περιμένω τουλάχιστον να έχεις την παιδεία να επιλέξεις μια μουσική λίστα με chillout, music for studying, meditation music, classic music, lo-fi ή εγώ δεν ξέρω τι άλλο, αρκεί φεύγοντας από το μαγαζί σου να έχω καταφέρει να κάνω αυτό για το οποίο και ήρθα.
 13. Η επαναλαμβανόμενη μουσική. Να έχεις πάντα-μα-πάντα το ίδιο ακριβώς playlist. Εσύ δε το βαριέσαι? Δε σου έρχεται να χτυπήσεις το κεφάλι σου τουλάχιστον στον τοίχο ακούγοντας κάθε μέρα, σε 3 ώρες, 3 φορές το ίδιο playlist με 10 στανταρντ τραγούδια, κακές διασκευές γνωστών αγγλικών τραγουδιών? Ευτυχώς έχω μαζί μου τα noise cancelling head speakers μου! Ουφ!
 14. Τα ζεστά μου ροφήματα που δε συνοδεύονται ποτέ από ένα μπισκότο ή από ένα κατιτίς. Σκέτο, νέτο πρέπει να το πιω? Άλλες καφετέριες μας έχουν καλομάθει με τα κεικάκια τους, τα κριτσινάκια τους.. Είναι λογικό να τα ζητάω, θα πρέπει να το σεβαστείς & να κάνεις κάτι για αυτό.
 15. Οι ανύπαρκτες μπρίζες. Θέλω απεγνωσμένα να φορτίσω το smartphone ή να συνδέσω το λαπτοπ μου και μου λες πως έχεις σε ΟΛΟ το μαγαζί μόνο 2 μπρίζες, οι οποίες βρίσκονται μονίμως δίπλα σε τραπέζια που είναι πάντα κατειλημμένα. Wtf!
 16. Εν προκειμένω & αν θέλεις όντως να με κρατήσεις ως πελάτη σου, μπορείς να εχεις διαθέσιμα πολύμπριζα και να εξυπηρετηθώ σε όποιο τραπέζι και αν αποφασίσω να καθίσω παρέα με την ηλεκτρονική μου συσκευή.
 17. Κάποιοι μοναχικοί γέροι που ενώ έχει πάντα αρκετά άδεια τραπέζια, επιλέγουν να καθίσουν ακριβώς δίπλα σε εκείνο που έχει επιλέξει η νεαρά πελάτισσα για να διαβάσει ήσυχα με τον υπολογιστή της. Πρέπει την ώρα που διαβάζει να έχει τα λιγουρόματά του καρφωμένα πάνω της?
 18. Οι γέροι και γριές που κάθονται ακριβώς δίπλα σου βήχοντας ή καπνίζοντας ανελέητα, που μιλούν αποκλειστικά για ιατρικά θέματα, ενώ εσύ προσπαθείς να χαλαρώσεις από τα άγχη της καθημερινότητας στο ταμπλετάκι σου & εκείνοι είναι εκεί για να σου τα θυμίσουν.
 19. Η τουαλέτα που είναι κοινού φύλου. Απαιτώ να υπάρχει αποκλειστικά γυναικεία τουαλέτα και να είναι και καθαρή. Είναι πάνω από όλα θέμα υγιεινής.
 20. Το βρώμικο ποτήρι του νερού. Όλα τα ανέχομαι, όχι όμως και αυτό. Βλέπω ξεκάθαρα στο χείλος του ποτηριού κατάλοιπα από το ματ μωβε κραγιόν της προηγούμενης προφανώς πελάτισσας ή μια τρίχα κολλημένη πάνω στην εσωτερική του επιφάνεια. Όχι, δε μπορώ να το αγνοήσω. Το ποτήρι οφείλει να είναι πεντακάθαρο.

Αυτά και άλλα πολλά από τις κοινές ενοχλήσεις ή τα ευτράπελα που συναντάμε ή συμβαίνουν συχνά σε καφετέριες! Ιδίως όταν τις επισκεπτόμαστε μόνοι μας και τότε όλα αυτά μπαίνουν στο μικροσκόπιο..

thom-holmes-556800-unsplash.jpg

Αν έχετε και εσείς παράπονα ή θέλετε να αναφέρετε ενοχλήσεις που αφορούν σε χώρους εστίασης, μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα στα σχόλια.

Μέχρι το επόμενο άρθρο,

White and Pink Strikeout Cosmetics Beauty Logo(3)-page-001

Photo by Thom Holmes on Unsplash
Photo by Rod Long on Unsplash

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.